Alapító - Szent Erzsébet Otthon Társaság (Hamilton, Ontario) PDF Print E-mail
There are no translations available.

Erzsebet noverAz Intézmény megálmodója Sister Elisabeth Manhertz Pilisvörösváron született 1918. október 18-án. 17 éves korában belépett a Jézus Szíve Népleányok Társaságába. Rendi utasításra, 1949- ben elhagyta Magyarországot a szerzetesrendek tervezett feloszlatása miatt és a kanadai Hamilton városban telepedett le. Álma az volt, hogy időskorúak számára egy otthont hozzon létre.
Elképzelését itt valósította meg 1956-ban, az első 8 személyes idősek  otthona  átadásával.
1978-ban született meg a terv egy nyugdíjas falu építésére. Ez a hely a  Szent  Erzsébet Village, amelyben 500 lakóház van, a faluhoz tartozó templommal, orvosi  rendelővel, gyógyszertárral,  bankkal, nyugdíjas  otthonnal.
Az 1980-as években Pilisvörösváron járva Sister Elisabeth látta, hogy szükséges egy  otthon létrehozása, egy olyan otthoné, ahol emberhez  méltó módon élhet mindenki.
Ennek eredményeként a Kanadai Társaság 1993-ban megalapította leányintézetét  Pilisvörösváron, Szent Erzsébet Otthon néven az idősek és rászorultak számára.
Sister Elisabeth Manhertz a Szent Erzsébet Otthon felépítéséért és működtetéséért  önzetlenül, nagy odaadással dolgozott.
1993. október 23-án, Elisabeth Manhertz Testvérnek a város lakosságának érdekében kifejtett kiemelkedő és önzetlen közösségi munkájának elismeréseként” díszpolgári címet  adományozott Pilisvörösvár önkormányzatának képviselő-testülete.
1996. október 23-án karitatív tevékenységének elismeréseként, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjét vehette át Göncz Árpád köztársasági elnöktől.
Életútjának nagyszerűségét más számos díj is bizonyítja, így például: II. János Pál pápa, II. Erzsébet királynő, valamint a Kanadai kormány kitüntetései.
Sister Elisabeth Manhertz 2010. október 04-én, 92 éves korában halt meg.
Méltó megemlékezésként, a kanadai Szent Erzsébet Village-ben fő utcát neveztek el róla és a főtéren szobrot emelnek a tiszteletére.
Magyarországon, Pilisvörösváron halálának első évfordulóján 2011. október 04-én, teret neveztek el róla, fehér-szürke csiszolt márványtömbje emlékeztet arra, hogy Erzsébet nővér egész  életét Istennek tetsző tisztaságban kívánta leélni. A szürke gránit talapzat a kitartó, szorgalmas munkának és az önmegtagadásnak a jelképe. Az emlékmű egyszerű formája pedig azt a  fegyelmezettséget, alázatot szimbolizálja, amely értékek mellett Erzsébet nővér egy egész életre elkötelezte magát. 2012-ben -az eredetileg angol nyelven íródott-, áldozatos életét  bemutató könyv magyar nyelven is megjelent, hogy Magyarországon is minél szélesebb körben példát mutathasson a Szolgálatra, amire mindannyian kötelezve vagyunk.
A Szent Erzsébet Otthon Kápolna falán lévő fényképe előtt főt hajtanak az Őt tisztelők.